Diz Ağrılarından Nasıl Kurtuluruz?

Diz Ağrısı Nedir?
Diz ağrısı, vücudun diz bölgesinde yırtılmış bir bağ veya yırtılmış kıkırdak gibi bir yaralanmanın sonucu olabilir. Artrit, gut ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere tıbbi durumlar da diz ağrısına neden olabilir. Diz ağrısı, her yaştan insanın etkilenebileceği ve yaygın görülen bir şikayettir. 
Daha hafif diz ağrısı türleri bireyin kendisine dikkatli bakmasıyla kendiliğinden düzelebilir. Aynı zamanda fizik tedavi ile dizlik kullanımı da diz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazı vakalarda diz için cerrahi onarım ve müdahale gerekli olabilir.
Diz Nedir?
Diz, ana işlevi ayak bilekleri ve kalçalarla birlikte vücudun ağırlığını taşımak olan, bacaklarda uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında yer alan bir eklemdir.
Yapısal olarak basit bir eklemden daha fazlası olan diz aynı zamanda bükülebilir ve dönebilir. Dizler bütün bu eylemleri gerçekleştirip aynı esnada tüm vücudu desteklerken kemikler, bağlar, tendonlar ve kıkırdak dahil olmak üzere bir dizi yapıdan faydalanır. 
Diz içi ve dışı ya da önü ve arkası olmak üzere iki bölüme ayrılır. Diz ön taraftan aynı zamanda patella olarak adlandırılan diz kapağı ile korunur. 
Diz eklemi içindeki tüm yüzeyler kıkırdak doku ile kaplıdır. Uyluk ve kaval kemikleri arasında gelen yükü taşıyan kıkırdak yüzeyler, menisküs adı verilen ve iki esnek kıkırdaktan meydana gelen bir yapı ile korunarak desteklenir.
Menisküs “C” harfi formuyla yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiği arasındaki yapısal uyumu sağlar, dizin taşıdığı binen yükün tüm eklem yüzeyine dağılmasını sağlar, gelen darbeleri emer, eklemin sabit kalmasını sağlar yani bir amortisör görevi görür. 
Bağlar dizin parçalarını birbirine sabitleyen, yoğun lifli ana yapılardır. Bağların her iki ucu kemiklere yapışır ve sınırlı esneklikleri vardır.
Bulundukları yere göre dizin yana ya da öne açılmasını önlerler. Tendonlar ise bağlara benzeyen, lifli, bir uçları kemiğe yapışan, ancak diğer uçları adaleyle biten, bu sayede adalenin hareketini kemiğe taşıyan yapılardır. 
Nedenleri
Diz Ağrısı Neden Olur?
Diz ağrısının nedenleri arasında yaralanma, mekanik kaynaklı problemler, çeşitli artrit tipleri ve benzeri sorunlar sıralanabilir. 
Diz Yaralanmaları
Buna göre diz yaralanmaları diz eklemini çevreleyen bağları, tendonları veya sıvı dolu kesecikleri ve eklemi oluşturan kemik, kıkırdak veya bağları etkileyebilir. 
Daha yaygın görülen diz yaralanmaları arasında ön çapraz bağ yırtılması yani ÖÇB yırtılması vardır. İncik kemiğini uyluk kemiğine bağlayan dört bağdan birisi olan ön çapraz bağ yaralanması, ya da ÖÇB yaralanması özellikle basketbol, ​​futbol veya aniden hareket edilen yönde değişiklik gerektiren diğer benzeri sporlarda oynayan bireylerde yaygın görülür.
Diz kapağı yani patella dahil olmak üzere diz kemikleri, özellikle motorlu taşıt kazaları veya düşme sırasında kırılabilir veya çatlayabilir. Bununla birlikte osteoporoz nedeniyle kemikleri zayıflamış bireyler bazen sadece yanlış bir adım atarak dizlerini kırabilirler.
Menisküs yırtılması özellikle diz üzerine ağırlık binmişken aniden diz bükülürse, menisküs yırtılması gerçekleşebilir.
Diz bursiti ise bazı diz yaralanmaları sonucunda diz ekleminin dışını yastıklayarak tendon ve bağların eklem üzerinde düzgün bir şekilde kaymasını sağlayan küçük sıvı keseciklerinde keseciklerde meydana gelen iltihaplanma nedeniyle meydana gelir.
Patellar tendinit, ya da diğer adıyla koşucu dizi bir veya daha fazla tendonun tahriş ve iltihaplanmasıdır. Koşucular, kayakçılar, bisikletçiler ve atlama sporları ve aktivitelerine katılanlar, uyluğun önündeki kuadriseps kasını shinbone’a bağlayan patellar tendonda iltihap gelişebilir.
Dizde Yapısal Sorunlar
Diz ağrısına neden olabilecek mekanik kaynaklı sorunlar arasında diz yapısında gevşeme sayılır. Bunla göre bazen kemik veya kıkırdak yaralanması veya dejenerasyonu sonucunda bir parça kemik veya kıkırdak kırılarak eklem boşluğunda yüzmeye başlayabilir.
Bu gevşek parçacık normalde sorun çıkarmasa da, dizin eklemsel hareketine müdahale ettiği durumlarda eklemin düzgün hareket etmesini engelleyebilir. 
İliotibial bant sendromu, kalçanızın dışından dizin dışına uzanan sert doku bandının uyluk kemiğinin dış kısmına sürtünecek kadar sıkılaşması halinde ortaya çıkar. Sürekli aynı mekanik hareketi tekrarlayan uzun mesafe koşucuları ile bisiklet sürücüleri bu duruma özellikle duyarlıdır.
Çıkık diz kapağı, dizin önünü kaplayan patellanın, genellikle dizin dışına doğru yerinden kayması sonucunda meydana gelir. Bazı vakalarda diz kapağı bütünüyle yer değiştirebilir ve çıkık belirgin bir şekilde görülebilir.
Eğer bireyde başka bir tıbbi nedenden dolayı kalça veya ayak ağrısı varsa, birey bu eklemlerin ağrısını hafifletmek için yürüyüş şeklini değiştirebilir. Ancak bu değişik, doğal olmayan yürüyüş tarzı diz ekleminin üzerinde daha fazla stres yaratarak ağrıya sebep olabilir. Benzeri şekilde başka vakalarda da kalça veya ayaktaki problemler doğrudan diz ağrısına neden olabilir.
Dizde Artrit
Diz ağrısına neden olan sebeplerden bir başkası da yüzden fazla türü olan artrittir. Artrit eklem iltihaplanmasının veya mafsal iltihaplanmasının diğer adıdır. Artritin dizleri etkilemesi muhtemel bir kaç çeşidi vardır.
Bazen dejeneratif artrit olarak adlandırılan osteoartrit, en sık görülen artrit tipidir. Dizlerdeki kıkırdağın kullanım ve ilerleyen yaşla birlikte bozulması sonucunda ortaya çıkan aşınma ve yıpranma durumudur.
Artritin en zayıflatıcı türü olan romatoid artrit ya da romatizma dizler de dahil olmak üzere vücuttaki her eklemi etkileyebilen bir otoimmün durumdur. Romatoid artrit kronik bir hastalık olmasına rağmen, şiddeti zaman içerisinde değişme, azalma veya artma eğilimindedir.
Gut türü artrit eklemlerde ürik asit kristalleri oluştuğunda ortaya çıkar. Normal şartlarda en çok ayak başparmağını etkilese de, dizde de görülebilir.
Yalancı gut, ya da diğer adıyla psödogut normal gut ile karıştırılır. Psödogut, eklem sıvısında gelişen ve kalsiyum içeren kristallerden kaynaklanır. Diz bu durumdan psödogouttan en sık etkilenen eklemdir.
Diz ekleminin enfekte olması nedeniyle ağrıması, kızarması veya şişmesi septik artrit olarak adlandırılır. Septik artrit genellikle ateşle birlikte ortaya çıkar ve genellikle ağrı öncesinde bir travma yoktur.
Septik artrit diz kıkırdağında çok hızlı bir şekilde geniş çaplı hasara neden olabilir. bir çarpma ya da yaralanmaya bağlı olmayan kızarma veya şişme ile birlikte diz ağrısı durumunda acilen doktora başvurmak gereklidir.
Diz Ağrısı Riskini Neler Arttırır?
Öncelikle geçmişte bir diz yaralanması olması, dizin tekrar yaralanması olasılığını artırır.
Aşırı kilolu veya obez olmak, yürüme veya merdivenlerden inip çıkmak gibi sıradan hareketler sırasında bile diz eklemlerindeki stresi artırır. Bu da eklem kıkırdağının bozulmasını hızlandırarak osteoartrit riskini doğurur.
Kaslarda esneklik veya güç eksikliği diz yaralanmaları riskini artırabilir. Güçlü kaslar eklemleri dengelemeye ve korumaya yardımcı olur. Kas esnekliği de tam hareket kabiliyeti sağlar.
Bazı sporlar ve meslekler dizlere diğerlerine kıyasla daha fazla stres uygular. Basketbol zıplamalarıyla, futbol ani yön değişiklikleriyle diz yaralanması riskini artırır. İnşaat veya çiftçilik gibi dizler üzerinde ağırlık bindirerek kendisini tekrarlayan işler de diz sorunu riskini artırabilir.
Belirtiler
Diz Sorunlarının Belirtileri Nelerdir?
Diz ağrısının yeri ve şiddeti, buna sebep olan sorunun nedenine bağlı olarak değişebilir. Diz ağrısına eşlik eden belirti ve semptomlar arasında  şişme, sertlik, kızarıklık, yanma hissi, dengesizlik, zayıflık, çatırdama sesi, dizi bütünüyle düzleştirememek veya tamamen bükememek görülebilir.
Eğer dizlerde bu belirtiler ya da semptomlar varsa veya bir yaralanma ile bağlantılı şiddetli diz ağrısı varsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Tanı Yöntemleri
Diz Ağrısı Türünün Teşhisi Nasıl Konulur?
Diz ağrısı tanısı genellikle fizik muayene sırasında konulur. Dizler doktor tarafından şişlik, ağrı, hassasiyet, sıcaklık ve görünür morarma, alt bacağın farklı yönlerde hareket kabiliyeti ve diz bütünlüğü için incelenecektir.
Bazı vakalarda doktor röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) çekimi isteyebilir.
Eğer doktor bir enfeksiyon veya iltihaptan şüphelenirse, kan testleri veya artrosentez adı verilen bir prosedürü isteyebilir. Bu prosedürde diz ekleminden bir iğne ile az miktarda sıvı çıkarılır ve analiz için bir laboratuvara gönderilir.

Diz ağrınız var ise hekiminize başvurduktan sonra bizi ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yapın