Boyun Fıtığı ve Belirtileri Nelerdir?

İnsan boynu, yedi adet omurdan meydana gelir. Omurlar arasında hareketi kolaylaştıran diskler bulunur. Omurga, kaldırdığı yüke bu diskler sayesinde dayanabilir. Diskler, sulu ve kollajen bir yapıya sahip olduğu için kemiklerin birbirine sürtmesine de engel olur. Boyun fıtığında hastaların bu disk yapısı, suyunu kaybettiği için hareketlerde kısıtlanmalar meydana gelir. Diskin çevresini saran kılıftan dışarıya doku taşması meydana gelir. İçteki yumuşak dokuların çevrede yer alan dokulara zarar vermesine, baskı yapmasına boyun fıtığı adı verilir. Boyun fıtığı yalnızca dokular arasında değil neredeyse vücudun her noktasında hissedilecek kadar yoğun bir ağrı yaratır.

Boyun Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Modern yaşamın gerekliliklerinden biri olan bilgisayar başında vakit geçirme, disk dejenerasyonu, boyun omurgasında kireçlenme, romatizma, kötü duruş, devamlı ağır yük kaldırma ve zedelenme boyun fıtığının temel nedenlerinden bazılarıdır. Bilinçsizce yapılan spor davranışları, egzersizler boyun fıtığının diğer nedenleri arasındadır. Uyuduğunuz yastıktan oturduğunuz koltuğun desteğine kadar pek çok unsur boyun fıtığına neden olabilir. Boyun fıtığının ortaya çıkmaması için yapılan egzersiz hareketlerinde çok dikkatli olmak, terledikten sonra hemen soğuk havaya çıkmamak gerekmektedir.

Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığının ilk belirtisi boyun ağrısıdır. Birkaç gün önce ağır kaldırdıysanız ya da yanlış egzersiz yaptıysanız boyun ağrıları baş gösterebilir. Elbette her boyun ağrısı fıtık işareti değildir ancak zorlamaların çoğu fıtığın belirtileridir. Nitekim belirtiler zaman içinde daha net şekilde görülebilir. Sırt kısmına yayılan, kollarda sancı yapan, parmakları uyuşturan ağrılar fıtık ağrısıdır. Tedavi süreci ertelenen fıtıklarda boyundan aşağısının felç kalması ya da bacaklarda güç kaybı gibi daha olumsuz sonuçlar alınabilir. Buna bağlı olarak hastaların belirtileri takip etmesi gerekmektedir.

Boyun Fıtığından Korunma Yolları Nelerdir?

Fıtıktan korunmanın ilk kuralı, boyun bölgesini zorlayacak aktivitelerden kaçınmaktır. Gün içinde yapılan sporda kaslarınızı, sırtınızı ve dolaylı yoldan bile olsa boynunuzu zorlarsanız hastalık kolayca başınıza dert olabilir. Boyun fıtığına engel olabilmek için yapılan sporun kesinlikle bilinçli olması gerekir. Yanlış bir davranış kişinin felç kalmasına bile neden olabilir. Korunma için boyun ve sırt bölgenizi özellikle sıcak soğuk şokundan korumalısınız. Terledikten hemen sonra soğuk alırsanız boyun fıtığına yakalanma riskiniz artar.

Boyun Fıtığının Tedavisi Nedir?

Boyun fıtığında birçok kişinin bildiğinin aksine cerrahi işlem son basamaktır. Kesin tanı ise MR ve muayene ile konulabilmektedir. Hastalar genellikle ilaç tedavisi, yatak istirahati ile iyileştirilirler. Eğer hasta dinlenerek ya da ilaç kullanarak iyileşmiyorsa bu durumda fizik tedavi yapılması gerekir. Fizik tedavi ile seanslar eşliğinde boyun fıtığından kurtulunabilir. Hastalardan 15 tanesinden 1 tanesine cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. Cerrahi işlem gerektiren hastalarda duyu kaybı, kas gücü kaybı ya da refleks kaybı söz konusu olduğunda bu işlemler gerçekleştirilir.

8 Yorum

  • Posted 9 Ocak 2023
    by Yigit Şen

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. En kısa zamanda randevu alıp gelmeyi düşünüyorum.

  • Posted 9 Ocak 2023
    by özge akkan

    Babamın tedavisi için kendileri ile tanışma fırsatı buldum. Çok düzgün ve dürüst çalışan insanlar. Omurgada kanal daralması olan yürümekte oturmakta ve yatmakta çok ciddi ağrıları olan babam 7 seans sonunda her şey düzelmiş bir şekilde hayatına devam ediyor. Her adımı açıkladılar her şeyi düzgün anlattılar tekrar tekrar. Çok teşekkürler.

  • Posted 9 Ocak 2023
    by Ali Öziş

    5 seans sonunda kuru iğne ve graston tedavileri ile sırt ve boyun ağrılarıma iyi geldi. Güler yüz ilgi ve alakalarına teşekkür ederim

  • Posted 9 Ocak 2023
    by Tahir Buz

    Fizyo16 ya boyun ve kuluç ağrılarıyla başvurdum.5 seans sonunda inanılmaz rahatladım ağrılarım kalmadı.Fizyo16 ekibine teşekkür ederim.

  • Posted 9 Ocak 2023
    by Betül Arslan

    Çok teşekkür ederim sizlere size ilk geldigimde boyun ağrisı ,denge kaybı ,baş dönmesi ve çok ağrilarim vardı sizin sayenizde daha iyiyim sağlığıma kavuşuyorim çok sağolun iyiki varsıniz Fizyo 16 🙏🏻🙏🏻🙏🏻😊

  • Posted 9 Ocak 2023
    by Ercan Afacan

    Sağ ayağımın üstüne basamıyordum.5 seansta hiç birşeyim kalmadı ilgi alaka çok iyiydi çok deneyimli ve ilgili oldukları için ayrıca teşekkür ediyorum

  • Posted 9 Ocak 2023
    by Perihan Işıklar

    Ağrılı ve üzgün girdiğim klnikden ağrısız ve mutlu çıktım herkese tavsiye ederim muharrem bey ve ekibini ne sonsuz teşekkürler çok ilgiliydiler herkese sağlıklı günler dilerim🙏🙏

  • Posted 9 Ocak 2023
    by Baby Carioca

    sağ ayağımda sinir sıkışması için gittim 5 seans sonra ağrılarım geçti,bünyamin ve muharrem hocanın ellerine sağlık
    Fatih Gümüş

Yorum Yapın