Manuel Terapi Nedir?

En eski tedavi şekillerinden biri olan manuel terapi günümüzün en çok rağbet gören tedavi yöntemlerinden biri olarak bilinir. Binlerce yıldır uygulanmakta olan manuel terapiler binlerce kişinin şifa bulduğu yöntemler arasında yer almaktadır. Giderek yaygınlaşan bu tedavi şekli fizyoterapistler tarafından uygulanılan ve direk elle yapılan tedavi şekli olarak bilinir. Manuel terapi sadece masaj ya da alternatif tıp demek değildir. Halk arasında yaygınlaşmış şekilde bilinen bu yanlış diğer yandan tedavi şeklinde de yanılgıya düşürebilir. Özellikle kifoz ve skolyoz gibi omurga rahatsızlıklarında fibromiyalji, kalça rahatsızlığı, el bilekleri ve omuz rahatsızlıklarında manuel terapi ile başarılı sonuçlar alınabilmesi mümkündür. Hatta bu başarı günümüzde %90’lık bir orana ulaşmıştır. Hekimler tarafından da önerilen fizik tedavi yöntemi çağımızın en rahatlatıcı ve en çok uygulanan yöntemleri arasındadır.

Manuel Terapi Nedir?

Manuel terapi nedir sorgulamasına yönelik birçok eklem rahatsızlıklarının ve kas hastalıklarının iyileşme sürecini hızlandıran tedavi şekli olarak cevap vermek mümkündür. Özellikle romatoit artrit gibi eklem tutukluğu yapan veya çeşitli eklemlerde oluşan hareket kısıtlamalarında en rahatlatıcı tedavi şeklidir. Bel, boyun, sırt, diz gibi birçok eklem alanında farklı mobiliasyon tedavi yöntemi uygulanır. Uzman hekim doğrultusunda bu tedavi şekli uygulanır ve iyileşme hızında payı büyüktür.

Fıtık Tedavisinde Manuel Terapi

Manuel terapi birçok rahatsızlıkta en etkili tedavi şeklidir. Fıtık tedavisinde manuel terapi ise sıkça başvurulan ve uygulanan tedavi şekli olarak bilinir. Bel kısmında oluşan fıtık nedeniyle hareket etme zorluğu çeken hastalar için kalıcı çözüm yollarından biridir. İyileşmeyi hızlandıran bu tedavi şekli hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Hareket kabiliyetini kaybeden hastalarda anatomik açıların ve fizyolojik açıların yeniden kazanılması adına burma ve çekme manevraları uygulanmaktadır. Kişinin yaşadığı rahatsızlığa bütüncül yaklaşım sergileyen manuel terapiler aynı zamanda en rahatlatıcı tedavi şeklidir. Mevcut hastalığın durumuna yönelik manuel terapi beraberinde radyolojik görüntüleme uygulamasından da yararlanıldığı bilinmektedir.

Manuel Terapi Nasıl Uygulanır?

Manuel terapi nasıl uygulanır sorusu beraberinde bu tedavinin sadece uzman hekimler tarafından uygulandığını belirtmek gerekiyor. Tedaviye başlama öncesinde hastanın durumuna yönelik inceleme yapan hekimler olası risk oluşumlarına dair ayrıntılı değerlendirme yapmaktadır. Kas ve sinir hasarlarının onarılması ve riskli durumlar söz konusu olduğunda her hasta için ayrı bir tedavi şekli oluşturulur. manuel terapide uygulanacak tedavi şekli belirlenme sonrasında herhangi bir ilaç kullanılmaz. El ile uygulanan germe ve bası tekniklerinden faydalanılır. Bu konuda uzmanlık gerekir. Birçok tedavide engeller oluşturan farklı tedaviler manuel terapide hiçbir sorun teşkil etmemektedir. Bazılarını sayacak olduğumuzda şu sıralamaya öncelik tanıyabiliriz.

  • Kalp
  • Şeker
  • Tansiyon

Yukarıda sıralanan hastalıklara sahip olan bireyler için manuel terapi yöntemi en etkin tedavi şeklidir. Çünkü hiçbir sorun yaratmamaktadır. Tamamen bilgi ve yetki dahilinde uygulanan bu tedavi şekli çok önemlidir. yetkinlik durumundan uzak kişilerin uygulayacağı bir yöntem değildir. Çünkü mevcut zarardan daha büyük bir komplikasyona neden olabilir. Bu yüzden sadece umanların uyguladığı önemli bir tedavi metodu olduğunu unutmamalısınız.

Manuel Terapi Teknikleri

Manuel terapi teknikleri hastanın mevcut durumuna ve yaşına uygun olarak yapılan uygulamalardır. Uygulanan tekniklerde başlıca ve sıkça tercih edilen sıralama aşağıdaki gibidir.

  • Yumuşak doku mobilizasyonu
  • Eklem mobilizasyonu
  • Ger ve say

Yumuşak doku mobilizasyonunda kasları aktif hale getirme amaçlı öncelikle eklem hareketini düzenleme ve kasların gerginlik halini azaltma durumuna önem verilir. Ritmik germe hareketleri kaslarda basınç uygulanmasını sağlar. Eklem mobiliasyonu türünde tutuklu eklemlerin hareket kazanması ve gevşemesi amaçlı tedavi hedeflenir. Ger ve say yönteminde ise yapısal sorunlara ve reflekslere odaklanılır. Ağrıyı başlatan soruna yönelik kişiden kişiye değişen pozisyon yaklaşık 90 saniye boyunca bekletilerek uygulanır. Kasın gerginliği iyileşme sürecini de belirlediğinde hastanın duruş pozisyonunu bulabilmek çok önemlidir. Bu açıdan en az ağrı hissedilen yönü bulmada uzman hekim payı büyük diyebiliriz.

Manuel Terapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Manuel terapi hangi hastalıklara iyi gelir sorgulamasında eklem rahatsızlıkları ilk sıradadır. Ayrıntılı şekilde soruyu cevaplayacak olduğumuzda kas rahatsızlıkları, spazm çeşitleri, basılar ve eklemlerde oluşan anatomik ve fizyolojik sorunlar şeklinde cevaplandırılabilir. Bu hastalıkların tedavisinde mobiliasyon ya da manipülasyon teknikleri kullanılmaktadır.

Yorum Yapın